EN

TUA VE SABANCI ÜNİVERSİTESİ ARASINDA KOORDİNASYON TOPLANTISI

Türkiye Uzay Ajansı ve Sabancı Üniversitesi arasında eXTP projesine dair koordinasyon toplantısı yapıldı.

9 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan Türkiye Milli Uzay Programı çerçevesinde TUA, Tübitak Uzay Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi arasında imzalanan sözleşme kapsamında yürütülecek olan e-XTP projesine dair bir koordinasyon toplantısı düzenlendi. 25 Mart Perşembe günü Sabancı Üniversitesi Rektörlük Merkezinde gerçekleşen toplantıya Türkiye Uzay Ajansından Başkan Serdar Hüseyin YILDIRIM ile birlikte Başkan Yardımcısı Salih Metin KİBAR katılım sağlarken Sabancı Üniversitesinden Rektör Prof. Dr. Yusuf LEBLEBİCİ katıldı.

“Artırılmış X-Işını Zamanlama ve Polarimetri” (The Enchanced X-Ray Timing and Polarimetry-eXTP), evrendeki en ilginç ve en şiddetli parlamaları yapan gökcisimlerini (kara delikler, nötron yıldızları, gama ışını patlamaları) tespit edebilen, dev gözlem aletleri ile bu gökcisimlerinin fiziğini hem tayfsal, hem zamansal ve aynı zamanda polarimetrik olarak araştırabilen bir X-Işını Uydusu projesidir. e-XTP uluslararası konsorsiyumu, Çin Bilimler ve Üniversiteler Akademisi'nin büyük kurumlarının yanı sıra, Avrupa Uzay Ajansını ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki ve diğer uluslararası ortaklardaki büyük kurumları içermektedir.

Türkiye, teknik olarak Avrupa Uzay Ajansı’nın sorumluluğunda olan Geniş Alan İzleme (Wide Field Monitor – WFM) bileşenine katkı sağlayacak, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK UZAY işbirliğiyle, sistemin uygulama kodunu yazacaktır. Türkiye Uzay Ajansı, projenin yürütülmesinde kurumlarımıza uluslararası çerçevede destek olmakta ve projenin Türkiye ayağının fonlayıcısı konumunda bulunmaktadır.

Yapılacak çalışmalar ile birlikte e-XTP uydusunda hem bilimsel hem teknik olarak Türk bilim insanlarının ve mühendislerinin var olması sağlanacak, Türkiye’de yüksek enerji gökbilimi alanında çalışan tüm bilim insanlarına e-XTP uydusunun yetenekleri tanıtılacak ve kendi araştırma alanlarında kullanmalarının yolu açılacaktır.
 

Benzer Haberler